Sadeltak

Sadeltak

Den vanligaste taktypen i Sverige, och som även är mycket populärt i många andra länder runt om i världen, är sadeltak. Sadeltak har två takfall som möts på taknocken och sedan sträcker sig ned över husets långsidor. Ett sadeltak har många goda egenskaper, samtidigt som det lämpar sig väl i vårt nordiska klimat.

Om sadeltak

Att sadeltak, även kallat kroppåstak, är så populärt i Sverige beror på flera olika faktorer. Bland annat är kostnaden för att bygga ett sadeltak relativt lågt, jämfört med flera andra typer av tak, samtidigt som taktypen passar många fastigheter.

Den vanligaste taklutningen för ett sadeltak är 45 grader men det går att ha en taklutning från 27 grader upp till 70 grader - eller mer.

Med ett sadeltak så får man ett visst utrymme på vindsvåningen som kan användas om man vill inreda vinden. Alternativt har man ett brantare sadeltak som gör att utrymmet blir ytterligare en våning till huset. Att då sätta väggar längst med kanterna bidrar till att rummet blir möblerbart samt att man får kattvindar att använda för förvaring.

Bygga ett sadeltak

Ett sadeltak har en triangulär takkonstruktion och ofta används färdigbyggda takstolar för att sätta upp takets stomme. Normalt så krävs inga anpassningar eller förstärkningar av takets stomme, som vi flera andra typer av tak, vilket gör att det går snabbt och enkelt att bygga ett sadeltak. Ett sadeltak passar bäst för smalare byggnader då taket annars blir väldigt högt.

Takmaterial för sadeltak

På ett sadeltak kan man lägga alla typer av takmaterial även om det är vanligast att man väljer takpannor eller takplåt. Att lägga om taket på ett sadeltak är relativt okomplicerat eftersom det oftast inte finns vinklar och vrån att ta hänsyn till. Dock kräver takets lutning att man använder en takställning så att arbetet kan utföras säkert och med högsta kvalitet.

Fördelar med sadeltak

  • Med en taklutning på minst 45 grader så ser taket själv till att snö och vatten rinner av
  • Relativt enkelt att lägga och underhålla
  • Ger ett utrymme att använda som antingen extra våning eller vind - beroende på lutning
  • Passar på majoriteten av fastigheter
  • Har vanligtvis en optimal lutning för installation av solceller

Få hjälp med att lägga om ditt sadeltak

Vill du få hjälp med att lägga om taket på ditt sadeltak kan du vända dig till oss på Dalarnas Takmontage. Vi är ett välrekommenderat takföretag - med över 1 500 takläggningar i bagaget - som utför takläggning åt privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar i Dalarna och Gävleborgs län.

Våra utbildade och erfarna takläggare utför våra tjänster med stor yrkesstolthet och är både serviceinriktade, engagerade och motiverade. Detta innebär att du kan vara trygg med att arbetet utförs enligt gällande branschregler och alltid med ett perfekt resultat.

När du vill få hjälp med takläggning eller installation av solceller kan du använda formuläret på vår sida för att boka ett kostnadsfritt hembesök. Då kan vi se vilka förutsättningar som föreligger, inspektera ditt tak och bistå med råd för ditt nya tak. Därefter kan vi överlämna en offert med ett rimligt pris för ditt takprojekt.

Sadeltak