Dalarnas Takmontage guide till betongpannor

Takmaterial
Betongpannor
No items found.

Betongpannor är det populäraste takmaterialet hos de som bygger nytt, framförallt då de har ett elegant och snarlikt utseende till tegelpannor, är mycket tåliga och kostar mindre.

Betong tak väger ganska mycket, cirka 36 kilo per kvadratmeter, vilket blir att det är flera tusen kilo som taket ska belastas med. Det gör att dessa pannor inte är lämpade för äldre hus som inte har tillräckligt kraftfull takkonstruktion eller där takkonstruktionen genom åren har fått försämrad hållbarhet.

Guide till betongpannor

Betongpannor är ett vanligt takmaterial i samband med nybyggnationer. Detta beror till stor del på att utseendet och färgen på pannorna är snarlika tegelpannor men också att det finns flera olika färger att välja mellan. En annan orsak till att många väljer ett betongtak är priset, då en betongpanna bara kostar drygt hälften så mycket som en tegelpanna.

Nackdelen med betongtak är dess vikt vilket gör att detta takmaterial inte lämpar sig så väl för äldre fastigheter som har en åldrande takkonstruktion som inte tål tyngden. För dessa fastigheter kan ett plåttak vara ett bättre alternativ. Du kan boka ett kostnadsfritt hembesök där vi kan komma ut och inspektera ditt tak och lämna tips och råd kring din takomläggning. Därefter kan vi erbjuda dig en offert för ditt takbyte med ett konkurrenskraftigt pris.

Betongpannas utförande och egenskaper

Betongpannan framkom i början på 1900-talet som ett komplement till det mycket populära takmaterialet lertegelpannor. Precis som tegel är betong också tillverkad av naturligt material som vatten, sand, cement som tillverkats av kalksten och lera, järnoxidpigment som även finns i naturen och en vattenbaserad färg.

Betong har flera goda egenskaper som att de är formbart, tåligt, hållbart, tätslutande, tål både värme, kyla och väte mycket bra och har en bra färgbeständighet. Det gör att betong är ett utmärkt material att tillverka takplattor med. Takpannor tillverkade i betong har också en lång livslängd.

Specifikation betongpanna

 • Antal pannor per kvm: cirka 9 stycken
 • Vikt per panna: cirka 4 kilo, beroende på fabrikat
 • Vikt per kvm: cirka 36 kilo
 • Format/typ: Tvåkupigt, finns även enkupigt
 • Färger: tegelröd, röd, svart och grå
 • Minsta taklutning: 14 grader
 • Livslängd: cirka 40 år

Montering av betongpannor - vår arbetsprocess

När vi på Dalarnas Takmontage lägger ett nytt tak med betongpannor börjar vi med att inspektera taket så att vi får en översikt över vilka förutsättningar som gäller så att vi kan utföra ett perfekt arbete. Därefter river vi det gamla taket och transporterar bort takmaterial, den gamla takpappen och virke för återvinning. Vi kontrollerar sedan underlaget på taket, även inifrån för att se att det inte finns fukt eller andra skador.

När förarbetet är klart lägger vi nytt takpapp och tätskikt enligt de branschregler som finns. Sedan sätter vi upp ny bärläkt som pannorna ska vila mot. Slutligen lägger vi betongpannorna och fäster dessa i bärläkten så att de ligger säkert.

Vid färdigställd takomläggning gör vi alltid en besiktning tillsammans med dig som beställare så att vi är säkra på att du är 100 % nöjd med resultatet. När du har godkänt vårt arbete lämnar vi sedan över garantiåtaganden på både arbete och material och skickar en faktura på det överenskomna priset.

Som privatperson har du möjlighet att använda ROT-avdraget för vår takomläggning. Det innebär att du kan göra ett skatteavdrag på 30 procent av våra arbetskostnader. Självklart kan du få avdraget redan på fakturan så du slipper ligga ute med pengarna samtidigt som vi tar över all administration med Skatteverket.

För- och nackdelar med betongtak

Fördelar

 • Det finns ett flertal olika färger och olika ytbehandlingar att välja mellan
 • Är tätare än tegelpannor
 • Klarar belastning bättre och är mindre känsliga för storm än tegelpannor
 • Går fortare och är enklare att lägga jämfört med lertegel
 • Är billigare än tegelpannor

Nackdelar

 • Betongpannor har ett statiskt utseende och blir inte vackrare med åren som lertegel
 • Obehandlade pannor får oftare mosstillväxt, välj istället behandlade pannor
 • Betongtak är tungt vilket gör att de inte är lämpade för äldre fastigheter

Material relaterat till artikeln

No items found.

Senaste artiklarna

Boka ett kostnadsfritt hembesök

Du är varmt välkommen att ​​​​​​​boka in ett kostnadsfritt hembesök. Hembesöket är givetvis helt kostnadsfritt och utan köpkrav.

Helt kostnadsfritt
Inget köpkrav
Tack! Vi återkopplar så fort vi kan!
Felmeddelande
Oj, något gick fel!