Dalarnas Takmontage guide till plåttak

Takmaterial
Plåttak
No items found.

Plåttak är idag ett populärt takmaterial som passar små villor men även större hyresfastigheter, herrgårdar och andra större byggnader. Att plåt är populärt beror på att det är relativt billigt, enkelt att lägga och finns i flera olika utföranden. Dessutom har plåt en mycket låg vikt, jämfört med lertegel och betongpannor. Det gör att det är ett material som lämpar sig väl för äldre fastigheter eller mindre fastigheter där takkonstruktionen inte är tillräckligt stark för att lägga tyngre takmaterial.

Vi på Dalarnas Takmontage har mycket skickliga plåtslagare som kan plåthantverket utan och innan. Vi kan hjälpa dig att lägga enklare plåttak men också med avancerade plåttak där det krävs ett stort yrkeskunnande för att tillverka och falsa ihop plåten för hand. Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig med ditt nya plåttak.

Vår guide till plåttak

När du ska göra en takomläggning på din fastighet är det oftast lämpligt att använda samma typ av takmaterial som tidigare, om det inte finns skäl att byta takmaterial. Ett skäl kan vara att taket inte längre klarar av vikten från det tidigare takmaterial och därmed behöver du lägga en annan takbeklädnad, som exempelvis plåt. Tänk på att om du byter till ett annat takmaterial så kan det krävas bygglov, framför allt om din fastighet är belägen i ett detaljplanerat område.

Plåttak är ett tacksamt takmaterial som har en lång livslängd, bra hållbarhet och som kan fås i ett stort antal utföranden och färger för att matcha husets utseende i övrigt. Det finns också rostfri plåt att välja om man exempelvis har en fastighet som ligger belägen vid kusten. Du kan boka ett kostnadsfritt platsbesök där vi kan ge dig tips och råd kring ditt nya plåttak.

Plåts utförande och egenskaper

Plåt började man använda som takbeklädnad under 1500-talet i Sverige vilket på den tiden var en exklusive takbeläggning, jämfört med tegelpannor. Arbetet utfördes av mycket kunniga plåtslagare som för hand falsade ihop plåten i alla möjliga och näst intill omöjliga vinklar. Från början använde man svartplåt men under 1900-talets början började man istället använda galvaniserade järnplåt som också gjorde att det vart vanligt att även lägga plåt på mindre byggnader.

Idag är de vanligaste plåttaken belagda med stålplåt som har en beläggning med aluzink eller zink, aluminiumplåt och koppar. Det finns också ett flertal olika färger att välja mellan som exempelvis svart, röd eller grön plåt.

Plåt finns antingen på rulle, så kallad bandplåt, eller i färdiga bitar i olika storlekar. Det finns slät plåt men också plåt med profiler som bidrar till att plåtens utseende är snarlik takpannor.

Specifikation plåt

  • Vikt per kvm: cirka 3,7 upp till 5,5 kilo, beroende på val av plåt och tjocklek, 0,4-1,5 mm
  • Format/typ: Stålplåt med beläggning av zink eller aluzink, aluminiumplåt och koppar
  • Färger: Vanligtvis svart, grå, grön, röd eller metallfärgad
  • Minsta taklutning: 6 grader för dubbelfalsad slätplåt, 14 grader för enkelfasad eller profilplåt
  • Livslängd: cirka 40 år

Montering av plåttak - vår arbetsprocess

När man ska lägga plåttak är det viktigt att man planerar arbetet noggrant, framför allt då man ska lägga falsad plåt eller plåt med bandtäckning. Det kräver en stor skicklighet inom plåtslageriyrket så att det finns kunskap kring hur plåt ska tillverkas och sedan bearbetas och monteras för hand.

Vi på Dalarnas Takmontage har yrkesutbildade plåtslagare som har en lång erfarenhet inom branschen vilket gör att vi kan åta oss alla typer av plåttak. När vi lägger plåttak börjar vi med att ta bort den gamla plåten eller takpannorna och därefter avlägsnar vi all takpapp. Det gamla taket och byggavfallet transporterar vi iväg för återvinning enligt kommunens riktlinjer.

Därefter gör vi en inspektion av undertaket för att kontrollera att det inte finns fuktskador innan vi lägger på ny takpapp och tätskikt. Slutligen lägger vi på takplåten som antingen monteras i färdiga längder eller som tillverkas på vår verkstad och sedan monteras och falsas för hand.

För- och nackdelar med plåttak

Fördelar

  • Plåt har en ren och glansig yta så att inte mossa fastnar
  • Den glatta ytan bidrar också till att snö lättare glider av på vintern
  • Har en låg vikt vilket gör att den är lämplig på alla typer av tak
  • Stort urval att välja mellan då det kommer till utseende och hållbarhet
  • Enkel att hålla ren

Nackdelar

  • På vintern är plåten hal att gå på vilket kräver bra taksäkerhetsprodukter
  • UV-strålning och solens värme kan påverka plåtens ytbehandling
  • Bör inte användas i närheten av saltvatten, använd rostfri aluminiumplåt istället
  • Att lägga eller laga falsad plåt kräver stor yrkesskicklighet

Material relaterat till artikeln

No items found.

Senaste artiklarna

Boka ett kostnadsfritt hembesök

Du är varmt välkommen att ​​​​​​​boka in ett kostnadsfritt hembesök. Hembesöket är givetvis helt kostnadsfritt och utan köpkrav.

Helt kostnadsfritt
Inget köpkrav
Tack! Vi återkopplar så fort vi kan!
Felmeddelande
Oj, något gick fel!