Vad är underbeslag?

Takbyte
No items found.

Ett underbeslag används för att göra ett tak helt tätt vid genomföringar som exempelvis kring skorstenen eller vid ventilation. När man lägger ett tak så är det avgörande för takets täthet och livslängd att det finns ett bra tätskikt under takmaterialet som utgör ett 100-procentigt skydd mot vatten och fukt.

Att lägga om sitt tak

Det spelar ingen roll vilket takmaterial man använder på sitt tak, med tiden så kommer yttertaket att släppa igenom vatten oavsett beklädnad. Det kan exempelvis ske i samband med att takpannor har flyttat sig då det blåser, att pannor har spruckit eller då ett plåttak har fått rost i skarvarna. Regelbundet underhåll och reparationer kan däremot förlänga takets livslängd.

Yttertaket behöver inte ens vara otätt för att det ska uppstå fukt under yttertaket utan ofta uppstår det kondens mellan yttertaket och underlagstaket. Därför är det viktigt att man alltid lägger sitt tak med en tvålagersteckning och använder underbeslag så det finns dubbla skydd mot vatten och fukt.

Så här fungerar ett underbeslag

På ett underlagstak ska det finnas ett godkänt tätskikt som består av underlagspapp av hög kvalitet, vilket måste monteras så att underlagstaket blir helt tätt. Men det krävs också att det blir helt tätt vid genomföringar, som exempelvis vid skorstenen, annars kommer vatten att tränga igenom mellan skorsten och tätskikt.

Vid genomföringar ska man lägga ett underbeslag som består av plåtdetaljer och fogning som gör att det blir helt tätt. Detta är en detalj som många missar - istället väljer man att vika upp underlagspappen mot skorstenen och sedan montera skorstensplåt i tron att det blir tätt.

Utan korrekt monterat underbeslag kommer det med tiden att tränga igenom vatten vid genomföringar, vilket i sin tur leder till att det kommer in fukt i fastigheten.

Anlita professionella takläggare

Att utföra en takomläggning själv eller att anlita hantverkare utan utbildning och erfarenhet inom området är riskabelt. Det räcker med att ett enda arbetsmoment utförs felaktigt eller att fel material används för att förkorta takets livslängd avsevärt. Faktum är att ett tak med felaktigt lagt tätskikt riskerar att läcka redan från första dagen.

Därför bör man alltid anlita professionella takläggare som är utbildade och har en gedigen erfarenhet inom området. Då kan man vara trygg med att arbetet utförs säkert, korrekt och enligt gällande branschregler för högsta kvalitet och maximal livslängd.

Anlitar du oss på Dalarnas Takmontage får du hela takläggningen kvalitetssäkrad och dokumenterad, samtidigt som vi erbjuder en av branschen tryggaste takgarantier.

Kontakta oss för fri konsultation

Vill du få hjälp med en takomläggning eller planerar du att installera solceller på din fastighet är du välkommen att kontakta oss på Dalarnas Takmontage för fri konsultation. Våra takläggare är specialister på alla typer av tak, vilket gör att du kan vara helt trygg med att du får ett helt tätt tak som ser bra ut och med maximal livslängd.

Du kan också boka ett kostnadsfritt hembesök så att vi kan komma ut till din fastighet och inspektera ditt tak, lyssna på dina önskemål och lämna råd. Därefter kan vi överlämna en offert med ett rimligt pris för ditt takarbete.

Material relaterat till artikeln

No items found.

Senaste artiklarna

Boka ett kostnadsfritt hembesök

Du är varmt välkommen att ​​​​​​​boka in ett kostnadsfritt hembesök. Hembesöket är givetvis helt kostnadsfritt och utan köpkrav.

Helt kostnadsfritt
Inget köpkrav
Tack! Vi återkopplar så fort vi kan!
Felmeddelande
Oj, något gick fel!