Dalarnas takmontage guide till att byta tak

Takmaterial
No items found.

Inför ett takbyte är det en del saker som kan vara bra att känna till. Innehar man rätt kunskap, material och erfarenhet är det relativt okomplicerat att lägga ett nytt tak, i alla fall om du väljer att lägga samma taktyp som tidigare. Ska du däremot byta takbeklädnad, exempelvis från tegelpannor till plåt därför att taket inte längre klarar tyngden, behöver du i vissa fall ansöka om bygglov.

När du ska byta tak bör du alltid anlita en professionell takläggare som har den utbildning och erfarenhet som krävs för att utföra arbetet på ett säkert och korrekt sätt. Du kan kontakta oss på Dalarnas Takmontage för att erhålla mer information om hur vi kan bistå dig vid ditt takbyte.

Byta tak i Dalarna

Att byta tak är ett tungt arbete som också kräver kunskap och noggrannhet så att taket blir helt tätt så att det inte läcker in vatten eller tränger in fukt in i fastigheten. Därför bör du anlita en takläggare i Dalarna som är experter på tak och som vet hur tätskikt ska läggar så att taket blir helt tätt men också får en lång livslängd. När du anlitar Dalarnas Takmontage för ditt takbyte får du också trygga garantier så att du kan känna dig säker med ditt nya tak, även efter att det har blivit lagt. Du är välkommen att boka ett kostnadsfritt hembesök där vi kan inspektera ditt tak, lyssna på dina önskemål och lämna råd kring ditt nya tak, utan att du förbinder dig för något.

Olika taktyper

Det finns flera olika taktyper du kan välja mellan men vanligast är att man lägger samma typ av takbeklädnad vid en takomläggning som låg där innan. Har du en äldre fastighet bör du dock utföra en besiktning av takets huskonstruktion, framför allt om du tidigare har haft tegelpannor eller betongpannor, så att taket fortfarande klarar av tyngden av ett lertegeltak eller ett betongtak. I vissa fall kanske du behöver byta till en lättare takbeklädnad som exempelvis ett plåttak.

Lertegel

Lertegel, eller tegelpannor, är en populär taktyp som dessutom åldras vackert eftersom de skiftar i färg med åren. Tegelpannor har en livslängd på upp till 100 år och kan i vissa fall läggas om då man utför ett byte av underlagspapp och tätskikt, som normalt har en livslängd på cirka 30 år. Tegelpannor är dock tunga och passar därför inte på alla hus dessutom kräver pannorna att taket har en lutning på minst 22 grader så att pannorna sluter tätt. Lertegel är en av de dyraste takbeklädnaderna och därför är det många som väljer att lägga betongpannor i stället, som är billigare.

Betongpannor

Betongpannor finns i en stor mängd olika färger och storlekar. Bland annat finns det betongpannor som har ett utseende som påminner om lertegel. Betongpannor är vanligast i samband med nyproduktion av småhus. Livslängden för betongpannor är cirka 40 år. Till skillnad mot lertegel så blir inte betongpannor vackrare med åren utan tappar i stället sin glans med tiden. Betongpannor är tyngre än tegelpannor och passar därför inte på hus som har en mindre hållbar takkonstruktion.

Plåttak

Plåt är populärt för både stora fastigheter och äldre byggnader men det är också många småhusägare som väljer att lägga plåt på sina tak. Plåt finns i flera olika varianter som bland annat stålplåt med en beläggning av zink eller aluzink, rostfri plåt, bandplåt eller koppar. Koppar och bandplåt används för äldre byggnader då ska lägga en mer exklusiv takbeläggning med bandtäckning. Bandplåt med bandtäckning är också populärt på mindre småhus. Vid kusten bör man istället välja rostfri plåt som inte påverkas så hårt av den saltstänkta havsluften. Plåt väger lite och är därför ett bra alternativ till tegelpannor eller betongpannor då taket inte klarar av tung takbeklädnad. Livslängden för plåt är cirka 40 år.

Ytpapp

Ytpapp är en tjockare variant av underlagspapp som har en kraftig armering och som är dopad i asfalt och sedan får en ytbeläggning av skiffer. Ytpapp står sig bra mot väder och vind och har en livslängd på cirka 30 år. Detta takmaterial brukar man oftast använda på platta tak, där andra takbeklädnader inte fungerar. Det är också vanligt att man använder ytpapp på mindre byggnader som exempelvis garage, carportar, förråd och friggebodar. Att lägga ett papptak är enkelt och går snabbt samtidigt som materialet är billigt.

Att lägga nytt tak

När det är dags att byta tak kan du vända dig till oss på Dalarnas Takmontage som är proffs på takbyten i Dalarna. Våra duktiga och noggranna medarbetare är yrkesutbildade och har en lång erfarenhet inom takbranschen vilket borgar för att du får arbetet utfört på ett säkert och korrekt sätt. Vi kan lägga alla typer av tak, betong, tegel, plåt eller papp och lämnar också generösa garantier på både arbete och material, vilket innebär att du kan känna dig trygg även efter att vi är klara. När vi utför en takomläggning börjar vi alltid med att göra en inspektion av taket och vilka förutsättningar som finns för takbytet. Vi lyssnar på dina önskemål och lämnar även rådgivning kring ditt takbyte. Därefter kan vi erbjuda dig en offert med ett konkurrenskraftigt pris.

Takläggningen

Efter att du har accepterat vår offert påbörjar vi arbetet på överenskommen dag. Vi sätter i vissa fall upp ställning för att kunna utföra en säker takomläggning. Därefter river vi det gamla taket, tar bort reglar och undertakspapp. Detta slänger vi direkt i container för transport till återvinning. Därefter lägger vi ett nytt tätskikt på taket och sätter reglar som takbeklädnaden ska ligga på. Självklart använder vi enbart godkänt material som har en bra tålighet, ger ett effektivt tätskikt och har en lång livslängd. Slutligen lägger vi den nya takbeklädnaden, metodiskt, säkert och noggrant.

Efter takläggningen

Efter att vi är klara med vårt arbete utför vi alltid en besiktning tillsammans med dig som beställare. Om det är något som du inte är nöjd med så korrigerar vi detta omgående så att arbetet uppfyller dina förväntningar till 100 %. Därefter överlämnar vi våra garantiåtaganden och sänder en faktura på vårt arbete. Är du berättigad till ROT-avdrag drar vi självklart av detta direkt på fakturan och tar även över all administration med Skatteverket.

Installera solceller vid takläggning

Under de senaste åren har priserna på solceller sjunkit kraftigt vilket har lett till att många privatpersoner har valt att installera solceller för att producera egen, grön elektricitet. Att installera en solcellsanläggning gör det möjligt att själv producera en del av fastighetens energiförbrukning, vilket har flera fördelar. En vanlig orsak till att privatpersoner installerar en solcellsanläggning är att det kan vara mycket lönsamt. Ofta är återbetalningstiden relativt kort samtidigt som man sedan kan erhålla en bra avkastning i form av sänkta elkostnader under många år framåt.

Dalarnas Takmontage kan idag erbjuda sina kunder solceller och har också behöriga solcellsmontörer som vet hur arbetet ska utföras på rätt sätt för att ge högsta effekt. Många väljer att lägga om taket innan de installerar en solcellsanläggning då solceller har en livslängd på mellan 25-30 år, vilket ofta kan innebära att det krävs ett takbyte under denna tid. Genom att byta tak i samband med en installation av solceller behöver du inte betala för installationskostnaden för solcellerna två gånger, om taket behöver bytas ut de närmsta 25-30 åren. Dessutom blir totalpriset för en solcellsanläggning lägre om du gör installationen i samband med takläggningen, då utrustning och personal redan finns på plats.

Rot-avdrag vid takbyte

Som privatperson har du möjlighet att använda dig av ROT-avdrag i samband med att du utför ett takbyte eller en solcellsinstallation. ROT-avdraget innebär att du kan göra ett skatteavdrag på 30 % av våra arbetskostnader. För att kunna använda ROT-avdraget krävs det att du äger fastigheten, att du är myndig och att du har betalat in motsvarande belopp i skatt. Självklart uppfyller vi på Dalarnas Takmontage alla krav för att du ska kunna använda ROT-avdrag. Dessutom gör vi avdraget direkt på fakturan så att du slipper ligga ute med pengarna och även slipper alla kontakter med Skatteverket kring skatteavdraget.

Kontakta Dalarnas Takmontage

Dalarnas Takmontage har under flera år tid utfört takomläggningar i Dalarnas län åt både privatpersoner och företag. Våra professionella medarbetare är utbildade takarbetare och plåtslagare och har en stor kunskap inom tak vilket gör att vi kan hjälpa våra kunder med alla typer av tak, från takpannor till avancerade plåttak för äldre fastigheter. Självklart är alla våra medarbetare försäkrade och är kollektivanslutna vilket innebär att du kan vara säker på att vi endast har kvalificerade medarbetare.

Trygga samarbetspartner

Vi samarbetar också med de största takproduktsleverantörerna i branschen vilket innebär att du kan vara trygg med att vi alltid lägger tak av högsta kvalité. Om du väljer takprodukter från Monier kan vi dessutom erbjuda dig branschen bästa garantiåtaganden. Du får 15 års garanti på både arbete och material. Dessutom får du en funktionsgaranti som innebär att vi garanterar att ditt tak håller tätt i minst 15 år framåt.

Boka ett kostnadsfritt hembesök utan köpkrav

Du är välkommen att kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig med din takomläggning i Dalarna. Du kan också boka ett kostnadsfritt hembesök där vi samtidigt kan passa på att inspektera ditt tak och ge dig rådgivning inför ditt takbyte, utan krav på att du behöver beställa från oss.

Material relaterat till artikeln

No items found.

Senaste artiklarna

Boka ett kostnadsfritt hembesök

Du är varmt välkommen att ​​​​​​​boka in ett kostnadsfritt hembesök. Hembesöket är givetvis helt kostnadsfritt och utan köpkrav.

Helt kostnadsfritt
Inget köpkrav
Tack! Vi återkopplar så fort vi kan!
Felmeddelande
Oj, något gick fel!