Dalarnas Takmontage guide till solenergi

Takmaterial
Solenergi
No items found.

Dalarnas Takmontage kan erbjuda dig solenergi vilket gör att du får möjlighet att kunna producera din egen gröna elektricitet för din fastighet. Våra solcellsmontörer kan erbjuda dig kostnadsfri rådgivning om du planerar att installera en solcellsanläggning.

Priserna för solceller har sjunkit drastiskt de senaste åren vilket har gjort att även privatpersoner har fått råd att investera i en egen solcellsanläggning för sin fastighet. Att producera sin egen el är mycket lönsamt över tid samtidigt som det också bidrar till en bättre miljö. Att installera solceller samtidigt som vi utför din takomläggning innebär ytterligare besparingar för din solcellsanläggning då vi redan är på plats och har tillgång till verktyg och maskiner. Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig med din solenergi.

Vår guide till solenergi

Att installera solceller är en investering som kommer att ge en bra avkastning över tid. Samtidigt så höjer du även fastighetens värde och blir också mindre känslig för elbolagens prishöjningar. Det finns många incitament för att installera en egen solcellsanläggning och väldigt få emot.

En solcellsanläggning har en återbetalningstid på cirka 10-12 år och en livslängd på 25-30 år. Det betyder att efter att du fått din investering tillbaka kan du se fram emot en avkastning i form av lägre energikostnader i ytterligare 13-20 år.

Du kan boka ett kostnadsfritt hembesök där vi kan inspektera ditt tak och dina förutsättningar för att installera en solcellsanläggning utan att du förbinder dig för något. Om du installerar solceller i samband med att vi ska göra en takomläggning kan din investering i solceller bli än mer lönsam.

Hur fungerar solenergi?

En solcellspanel består av en baksida och en framsida som innehåller ett flertal solceller. När solens strålar belyser solcellerna skapas en elektrisk spänning mellan panelens framsida och baksida. Denna spänning fångas upp av en metallwire som sedan för strömmen vidare till en växelriktare där strömmen omvandlas från likström till växelström. Växelströmmen kan sedan din fastighet använda direkt vilket innebär att du under de tider som solen är uppe slipper köpa elektricitet från ditt elbolag.

Den elektricitet som dina solceller producerar och som fastigheten inte använder i realtid går vidare ut till försäljning på elmarknaden. När dina solceller inte producerar någon elektricitet, efter att solen gått ned, köper du elektricitet från ditt elbolag, för näst intill samma belopp som du sålde din överskottsel för.

Är det lönsamt med solceller?

Sverige har mycket goda förutsättningar för solenergi då vi har en bra solinstrålning men också många soltimmar. Det gör att en solcellsanläggning i Sverige kan producera lika mycket elektricitet som en solcellsanläggning i exempelvis Tyskland. Bäst förutsättningar finns i mellersta och södra Sverige där solinstrålningen ligger på mellan 1 000 till 1 300 kWh per år och kvadratmeter. Det innebär att du kan få en mycket bra produktion av elektricitet genom din solcellsanläggning och därmed en bra lönsamhet.

Om du har en solcellsanläggning som producerar 10 000 kWh per år kommer du att kunna göra en besparing på cirka 12 000 kronor per år, om elpriset ligger på 1,20 per kWh. Det gör att återbetalningstiden för din solcellsanläggning blir cirka 10-12 år. Därefter kan du se fram emot en årlig avkastning i många år framåt i form av sänkta energikostnader på cirka 12 000 kronor per år.

Att installera i en solcellsanläggning är med andra ord en bättre investering än vad många andra sparformer är idag - dessutom en investering som är relativt riskfri.

Guide för att installera solceller

När du har bestämt dig för att investera i solenergi kan du kontakta oss på Dalarnas Takmontage för rådgivning och tips för din solcellsanläggning. Att installera solceller är en ganska okomplicerad process idag då både myndigheter och elbolag har färdiga rutiner för solcellsinstallationer.

Nedan följer en checklista över saker som du behöver tänka på då du ska installera solceller för din fastighet.

Kontrollera om det krävs bygglov

Det krävs inte längre bygglov för att installera solceller för en privat fastighet så länge installationen sker på fastighetens tak. Bor du dock i ett detaljplanerat bostadsområde eller i en kulturskyddad fastighet kan det krävas att du ansöker om bygglov.

Begär en offert för din solcellsanläggning

Kontakta oss på Dalarnas Takmontage för att erhålla en offert för dina solceller. Vi kan erbjuda dig kostnadsfri rådgivning och ett konkurrenskraftigt pris för din solcellsanläggning. Självklart får du de bästa garantierna för solcellerna, en effektgaranti och en garanti på vårt utförda arbete.

Anmäl din installation till ditt elbolag

Efter att du har accepterat vår offert gör du en föranmälan till ditt elbolag så att de kan förbereda för installationen av din nya elmätare. Efter att installationen av solcellerna är avslutad gör du också en efteranmälan så elbolaget kan komma ut och installera en ny elmätare och ansluta din solcellsanläggning till elnätet.

Installation av solceller

Våra skickliga solcellsmontörer installerar sedan solceller på ett korrekt och säkert sätt, vilket tar 2-3 dagar, beroende på solcellsanläggningens storlek. Efter att elbolaget sedan har installerat den nya elmätaren kan du sen direkt börja producera din egen gröna elektricitet.

Material relaterat till artikeln

No items found.

Senaste artiklarna

Boka ett kostnadsfritt hembesök

Du är varmt välkommen att ​​​​​​​boka in ett kostnadsfritt hembesök. Hembesöket är givetvis helt kostnadsfritt och utan köpkrav.

Helt kostnadsfritt
Inget köpkrav
Tack! Vi återkopplar så fort vi kan!
Felmeddelande
Oj, något gick fel!